Beduin törzsből indult milliárdos


            Mohed Altrad nem tudja magáról, pontosan hány éves. Nincs feljegyzett dokumentum születésének napjáról, hiszen egy vándorló beduin törzsben született a szíriai sivatag közepén. Egy szót sem tudott franciául, amikor 1969-ben Franciaországba érkezett. Ma piacvezető építőipari vállalatában 7000 embert foglalkoztat. 2015-ben ő nyerte az EY Az év üzletembere nemzetközi díjat.
            Altrad 4 éves volt, amikor édesanyja meghalt, édesapja pedig kitagadta. A nagymamája nevelte fel, aki szigorúan megtiltotta neki, hogy iskolába járjon. Altrad kívülről lelkesen figyelte a tanórákat. Egy napon  a tanító behívta a terembe, és nem sokkal később az osztály legjobb tanulója lett.
            17 évesen költözött Franciaországba, hogy ösztöndíjasként informatikát tanuljon. Hosszú időn keresztül csupán napi egyszer jutott ételhez. Sok küzdelem árán ledoktorált számítógép-tudományból.
            Technológiai cégeknél dolgozott évekig, mígnem 1985-ben üzlettársával megvásároltak egy csőd szélén álló céget, amely építési állványzatok gyártásával foglalkozott. Ez lett a mai Altrad Holding magja. Annak ellenére, hogy semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett az építőiparban, egy éven belül nyereségessé tette a céget, és elkezdődött a máig megállíthatatlan terjeszkedés.
            Mohed Altrad a vállalkozásban az emberre koncentrál. Képzéssel és ösztöndíjakkal segíti a fiatalokat, támogatja az Orvosok Határok Nélkül szervezetet és a Francia Rákellenes Ligát. A Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi címében részesült, majd 2014-ben a rend tisztjévé léptették elő.
            A monacói díjátadó után az év üzletembere elmondta, nagy megtiszteltetés számára ez a rangos elismerés, különösen azért, mert igen erős versenytársai voltak. "Az élettörténetem tanulsága az, hogy képesek vagyunk a sorsunkon változtatni” – hangsúlyozta Altrad.

Kövess minket a Facebookon